2013. november 24., vasárnap

Őszi csipkeszappan


Csipkés

A csipkebogyó szerintem az ősz legszebb gyermeke, ráadásul rengetegféleképpen lehet hasznosítani. Készítettem belőle már csipkelekvárt, teát, őszi dekorációt az ajtóra és természetesen szappant is :-). A bogyókat kiszárítva, megőrölve ill. főzetként tettem az alapolajok mellé, így egy kellemesen frissítő, tápláló szappan született belőle.


A csipkebogyó a vadrózsa áltermése. Mókás népies elnevezései: csitkenye, hecsempecs, hecsedli, ebcsipke, kutyarózsa. Hatásosan ápolja az érzékeny, száraz, repedezett bőrt, magas antioxdáns, omega zsírsav(3-6-9) és karotin  tartalmának köszönhetően.

A szappan összetevői:
Elszappanosított olívaolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj, kakaóvaj, szőlőmagolaj, sheavaj, méhviasz, rózsaszín agyag, 100% tisztaságú fahéj illóolaj, csipkebogyó őrlemény, csipkebogyó tea.



Az olivaolaj a benne található hatóanyagoknak köszönheti bőrszépítő, bőrpuhító hatását. Rendkívül magas az E-vitamintartalma, ezáltal fiatalító tulajdonságú. Antioxidáns tartalma a bőr ráncosodását, petyhüdté válását igyekszik lassítani.
kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából (a szárított kókuszbelet koprának nevezzük) és kisajtolásából nyert zsiradék. A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Szőlőmagolajjal befolyásolható a zsíros és a vegyes bőr faggyútermelése, de az érett bőrt is kiválóan regenerálja, mert a biológiailag aktív anyagai, és a benne lévő növényi hormonok bőrfiatalító-ként hatnak,  megerősítik a kötőszövetet.

A mogyoróolaj mélyen hatol a szövetekbe,így fokozza a benne oldott illóolajok hatékonyságát. A striák megelőzésére és kezelésére, sebgyógyításra is kiváló. Szabályozza a faggyútermelést, gátolja a mitesszerképződést, így ideális a vegyes, ill. zsíros bőr ápolására. Megakadályozza a bőr kiszáradását, bőrpuhító hatású.


A kakaóbab feldolgozásával készült a kakaóvaj képes a bőr felső rétegeibe behatolni, melynek következtében segít a bőr minden rétegének hidratációjában úgy, hogy a bejutó nedvességet benntartja a mélyebb rétegekben. Jó hatással van az ekcémás, pikkelysömörös bőrre.


A sheavaj egy Közép-Afrikában élő fa, a karitéfa terméséből készül. A szilvára hasonlító gyümölcsei 60-70% zsírtartalommal rendelkeznek. A tradicionális feldolgozás során keletkező közepes keménységű, tört fehér színű, édeskés illatú vaj a sheavaj. Nagyon jól szívódik fel a bőrbe, mellyel hosszan tartó hidratáló hatást vált ki és serkenti a bőr öngyógyító képességét. Összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig tökéletes bőrápolóvá teszi.


A rózsaszín agyag Földközi-tengerből származó napon szárított finomszemcsés agyag. gazdag ásványi anyag tartalma miatt tisztító, méregtelenítő hatású, jót tesz a fakó száraz bőrnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése