2014. november 19., szerda

Ha nem csak a külső érdekel...avagy bővebben a szappanokról


Az általam készített szappanokban NEM találsz pálma olajat. ( Gondolom, ez nem okoz hatalmas meglepetést, ha egy kicsit is körül néztél az oldalon. :-) ) Helyette viszont találsz:
   
   OLÍVA olajat
   KÓKUSZ olajat
   KAKAÓ vajat
   SHEA vajat
   SZŐLŐMAG olajat
   RIZSKORPA olajat
   MANDULA olajat
   LIGETSZÉPE olajat
   RICINUS olajat
   SÁRGABARACKMAG  olajat
   AVOKÁDÓ olajat
illetve MACERÁTUMOKAT, amiket a kertemben termett növényekből készítek. Pl. Olívaolajban eltett körömvirág, diólevél, kamilla, babérlevél.

Illatanyagok:
A szappanok háromféle illatanyagot tartalmazhatnak:
100%-os ILLÓolajok -ezeket az olajokat növényekből vonják ki különböző módon, nagyon finom, természetes illatuk van, de mint a nevében is benne van, elég hamar "elillannak"  (főleg a citrus félék), ezért csak finoman, lágyan illatoznak, általában nem érezhetőek már fürdés után.
Hasonlóan működnek a FŰSZEREK is: a holland kakaópor, a fahéj, a gyömbér, az ánizs,a szegfűszeg...
Végül pedig az ILLATolajok, a mesterséges úton előállított , sokáig megmaradó, intenzív illatok. Fürdés után is érezni a bőrödön (ezért ha parfümöt használsz nem szerencsés reggel ilyen szappannal fürödni) 
Sokáig idegenkedtem a használatuktól, egyrészt mert féltem, hogy károsan hat a bőrömre, másrészt pedig borzasztó rossz minőségű és illatú olajokat lehetett kapni nálunk. Utánaolvastam, utánajártam és végül megrendeltem a tengerentúlról az első 10 illatolaj mintámat. (Ezek az illatok kifejezetten szappanhoz készültek, többkörös, szigorú tesztelés eredményeképpen születtek meg ( természetesen nem állatokon tesztelték őket) . Mindegyik illat biztonsági adatlappal, engedéllyel rendelkezik.)
Hát, nem csalódtam...szerintem te sem fogsz. :-)

Színezékek:
A szappanok színezésére is rengeteg lehetőség van:
Lehet színezni teljesen természetes anyagokkal (kakaópor, fahéj, fűszer és gyógynövények különböző részei) por alakban a szappan masszához keverve, ill. készíthetünk olajos"kivonatot" is pl. paprikából, ami nagyon szép narancssárga színt ad. Aztán ott vannak még a MICA porok, amik gyöngyházas, csillámos ásványi alapú színezékek és végül a kozmetikai (fém oxid) pigmentek a BDIH pozitív listáján szereplő natúr kozmetikai termékekben engedélyezett színezékek.

Egyéb:
Ahhoz, hogy az olajokból, vízből (vagy kecsketejből) szappan legyen, használnunk kell LÚGot (NaOH) is. A szappanok zsírtöbblettel készülnek, hogy biztosan minden NaOH átalakuljon a kémiai reakció során. A maradék elszappanosítatlan  olaj és vaj biztosítja az ápoló hatást a bőrödnek.

NAGYON FONTOS!!!!

Ezekben a szappanokban nincsenek adalék anyagok, állagjavítók, ezért, ha szeretnéd, hogy sokáig tartson a szappanod, nem mindegy, hogy hogyan használod.
Mindenképpen olyan szappantartóban kell tartani, aminek nagyon jó a vízelvezetése, hogy hamar kitudjanak száradni és ne ázzanak a vízben. Mutatok párat:

evushandmade meska

ikea

apacuka kerámia



   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése